Kan dat eigenlijk nog wel? Je volledig richten op het cv en op basis daarvan bepalen of iemand wel of niet geschikt is. Een cv geeft feitelijk alleen aan wat iemand heeft gedaan en hoelang, niet hoe goed die persoon dat deed en onder welke omstandigheden. Het geeft niet volledig weer wat iemand precies kan. Om nu het cv compleet los te laten is ook geen goed idee. Dat zou betekenen dat het helemaal niks uitmaakt wat iemand heeft gedaan en daarmee doe je ook mensen tekort. Het zegt iets over die persoon, over zijn of haar motivatie, waar diegene waarde aan hecht en de manier waarop hij of zij keuzes maakt.

Vaar jij op jouw vooroordelen of ben je oprecht nieuwsgierig?

Het is niet zo dat jouw aannames per definitie niet kloppen, maar het is wel gevaarlijk om ervan uit te gaan dat ze per definitie wél kloppen. Check ze dus altijd en ga nergens zomaar van uit:

  • Wees oprecht nieuwsgierig.
  • Stel vragen en vraag door vanuit nieuwsgierigheid in plaats van dat je vragen stelt om je eigen vooroordelen te willen bevestigen.
  • Daag je eigen percepties en aannames uit.
  • Durf te reflecteren wanneer je jezelf ‘betrapt’ op de aannames die je doet vanuit jouw perceptie.

Blijf nieuwsgierig. Oprecht nieuwsgierig. Daag jezelf uit om een open blik te houden. En wellicht kun je een keer een kandidaat uitnodigen die je normaal op voorhand al zou afwijzen. Want dat zou zomaar veel goeds kunnen opleveren.

Over Berger Executive Solutions

Naast competenties en ervaring vindt zij dat drijfveren en persoonskenmerken een steeds belangrijkere rol spelen om de juiste kandidaat te vinden. Anne-Marie heeft veel oog voor het matchen van persoonlijkheid en bedrijfscultuur.

Niets is mooier om bedrijven en kandidaten te helpen bij hun groei!

 

Lees het hele artikel uit MTSprout: https://mtsprout.nl/columnisten-experts/cv-beste-kandidaat-functie