Het leek allemaal perfect. We hadden bij Berger Solutions een kandidaat gevonden die na twee veelbelovende gesprekken met zijn potentiële werkgever dé match leek voor een functie. Enthousiasme spatte eraf aan beide kanten. Met een verzoek om bedenktijd en de belofte om snel terug te bellen werd het gesprek afgesloten. Maar toen werd het stil… Akelig stil.

Dagen verstreken zonder een woord. Geen enkele afspraak werd nagekomen, telefoontjes van zijn potentiële nieuwe baas bleven onbeantwoord, en ook de voicemailberichten leken in een zwart gat te verdwijnen. Uiteindelijk, na dagen proberen contact te zoeken, kwam er dan toch een kort appje: “Sorry, ik had het te druk. Maar heb geen interesse meer, en kies voor een ander bedrijf.”

Geen zin om te reageren omdat het even niet uitkomt? Of omdat er ineens een betere optie voorbij is gekomen? Zo hoort het toch niet te gaan…

Ghosting?

Dit soort gedrag, beter bekend als ghosting, is niet langer beperkt tot persoonlijke relaties; het vindt ook steeds vaker zijn weg naar de professionele wereld. Maar laten we eerlijk zijn: dit is niet zomaar een trend die voortkomt uit keuzevrijheid. Dit is simpelweg onprofessioneel en asociaal gedrag. Afspraken negeren en communicatie ontwijken is geen manier om professioneel samen te werken. Mensen die op deze manier handelen, laten je in de steek op een cruciaal moment. Vaak uit angst om een eerlijk of ongewenst antwoord te geven. Dit soort bangig en terugtrekkend gedrag—daar worden wij in Nederland – met onze directheid – niet blij van.

De (professionele) gevolgen van ghosting

Ghosting in een professionele context is niet alleen ongemakkelijk, het kan ook serieuze gevolgen hebben. Niet alleen voor de relaties die je als professional opbouwt, maar ook voor je reputatie binnen je vakgebied. Het nu ontwijken van afspraken en verplichtingen omdat je iets beters hebt gevonden, kan later tegen je werken. De wereld is zoveel kleiner dan je denkt, en een slechte reputatie kan je carrière op de lange termijn flink schaden.

Professionaliteit blijft de sleutel

We kunnen dus wel concluderen dat, in een tijd waarin het verleidelijk is om snel door te gaan naar de volgende optie, één ding onverminderd belangrijk blijft: professioneel gedrag. Of je nu een aanbod afslaat of accepteert, eerlijkheid en transparantie zijn essentieel. Heb je bedenktijd gevraagd en afgesproken terug te bellen? Doe dat dan ook. Het bouwen van een sterk netwerk kost tijd, maar een slechte reputatie is snel gemaakt. Professioneel gedrag is niet alleen een formaliteit, het is de basis voor succes. En gewoonweg hoe je met relaties in de zakelijke wereld omgaat. Hoe je vandaag handelt, bepaalt hoe je morgen wordt gezien—en dat vormt de basis voor een duurzame en succesvolle carrière.