Een drietal Amerikaanse wetenschappers onderzochten waarom transities vaak zo moeizaam gaan. De bevindingen publiceerden zij in Harvard Business Review. Ze analyseerden werknemersrelaties en communicatiepatronen in meer dan 100 verschillende bedrijven en interviewden 160 leidinggevenden. Hun conclusie: er wordt een belangrijke voorwaarde voor het succes van een transitie over het hoofd gezien en dat is het effectieve gebruik van interne netwerken.

Veelgemaakte fouten bij een overstap zijn:

  • Op dezelfde voet doorgaan
    Je gelooft dat je in je nieuwe rol succesvol zult zijn door dezelfde dingen te doen als in je vorige rol.
  • Ten prooi vallen aan het ‘actie-imperatief’
    Je hebt het gevoel dat je iets móét doen, doet te snel te hard je best om je eigen stempel op de organisatie te zetten.
  • Onrealistische verwachtingen hebben
    Je overlegt niet over plannen en stelt geen heldere, haalbare doelen.
  • Te veel proberen te doen
    Je vliegt alle kanten op, start meerdere initiatieven tegelijk op, in de hoop dat enkele ervan slagen.
  • Met ‘het’ antwoord komen
    Je hebt al een vooropgezet plan, hebt je conclusies getrokken over wat ‘het’ probleem is en wat daar ‘de’ oplossing voor is.
  • De verkeerde lessen leren
    Je besteedt te veel tijd aan het kennis opdoen over de technische kant van het bedrijf en geeft de culturele en politieke componenten van je nieuwe rol niet de benodigde aandacht.
  • Horizontale relaties verwaarlozen
    Je besteedt te veel tijd aan verticale relaties – met leidinggevende en ondergeschikten – en niet genoeg aan relaties met collega’s en andere betrokkenen.

De mensen die het meest productief, innovatief en betrokken zijn bij nieuwe rollen – de fast movers – zijn degenen die vanaf het begin extreem brede, wederzijds voordelige, opbouwende connecties tot stand brengen.

Netwerken is een belangrijke loopbaancompetentie.

Op zoek naar een goede fit

Er zijn een paar strategieën om een overstap te vergemakkelijken. Hierbij is een gevoel van ‘fit’ van groot belang. ‘Dit betekent bijvoorbeeld dat de cultuur en de waarden van een organisatie goed bij je passen.’ Voor iemand die een transitie doormaakt, is het dus belangrijk om op zoek te gaan naar die fit. Wat zijn de elementen in de organisatie die echt goed bij je passen en waar je goed mee uit de voeten kan?

‘Een sterke fit kan er vervolgens weer voor zorgen dat je gemotiveerd aan de slag kan.’ Onderzoek naar inzetbaarheid laat bovendien zien dat aanpassingsvermogen (reactief) en anticipatie (proactief) competenties zijn die je – in ieder geval in zekere mate – kan ontwikkelen. ‘Dit zijn cruciale competenties die ertoe kunnen bijdragen dat je je snel kan aanpassen waar nodig. En zelf ook kansen ziet om dat proces te versnellen.’

Via de link is het gehele artikel te lezen!https://mtsprout.nl/work-life/overstap-naar-een-nieuwe-baan-of-functie-zo-doe-je-dat-soepel-en-succesvol